Aftenposten - Vil gjøre bilhold like enkelt som Netflix og Spotify

Omtale i Aftenposten 2 september 2020: Les hele saken her.Caroline Skarderud - Forbrukerrådet

– Vårt hovedinntrykk er at en del abonnementsløsninger fremstår som gunstige, spesielt når det sammenlignes med tradisjonell privatleasing over tre og fire år. Enkelte tilbud har i tillegg vært så prisgunstige at de også fremstår som interessante alternativer for den som vurderer å kjøpe bil, sier jurist i Forbrukerrådet, Caroline Skarderud.

Nils Sødal - NAF

NAF har ikke regnet på kostnadene ved de ulike eierformene, men senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal forteller at det å eie bilen selv, tradisjonelt har vært det mest økonomiske. Leasing koster noe mer, men gir forutsigbarhet i en tid hvor det er usikkerhet om hvor mye bilen er verdt om tre til fire år.

– Bilabonnement ser i utgangspunktet dyrt ut når man ser månedssummen man betaler. Men alt er inkludert i et bilabonnement, og man slipper å bekymre seg for verditapet, som utgjør en mye høyere kostnad ved bilhold enn mange tenker på, sier Sødal.Jan Petter Røssevold - Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV)

Vi har sett litt nærmere på de totale månedskostnadene for bilabonnement, leasing og kjøp av ny bil. Til grunn har vi lagt Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) sin beregning av de årlige totalkostnadene. Disse inkluderer alt fra drivstoff- og forsikringskostnader til verditap.

Hovedkonklusjonen er at det gjennomgående skiller lite på de tre eierformene, når totalkostnadene regnes om til månedskostnader. Med forbehold om at det kan være visse forskjeller mellom ulike bilmodeller og hva de ulike abonnementstjenestene og leasingavtalene inkluderer.

Det overrasker ikke markedssjef i OFV, Jan Petter Røssevold, som peker på at basiskostnadene ved bilhold er rimelig like enten man eier bilen selv, eller betaler for en tilgjengelighet.

– Verditap, rentekostnader, forsikring og drivstoffkostnader for en og samme bil er relativt identiske. De øvrige kostnadene kan variere noe i en slik sammenligning, som for eksempel fordelsavtaler man har anledning til å benytte.

Les hele saken her.