Storbyguide: Hit skal du dra når du er i København, Århus og Ålborg

Dette er verdt å se i København

København forbinder vi med sykler og tivoli, og selvsagt skal du gjøre begge deler. Parker bilen og bo sentralt når du skal oppleve Kongens By. Med eller uten barn er det lett å gå rundt i byen, leie sykkel og å ta kollektivt. Et godt tips for elbilister er å lade i forkant. De store ladestasjonene ligger i utkanten av København, og mange av byens ladere, brukes av byens borgere.

Tivoli har noe for alle aldre med både små og store berg-og-dal-baner som får det til å kile i magen: Fra Kamelen; den mest uskyldige banen, Rutschebanen; en klassiker gjennom fjellet, Melkeveien; full fart i rumraket, og Dæmonen; like skummel som den høres ut som. Under konseptet “Fredagsrock” tilbyr Tivoli et variert musikkprogram: Fra 50 cent, Victor Leksell, Tom Jones, til det kritikerroste danske bandet Mø. I tillegg har programmet faste konsepter innen klassisk musikk, jazz, dans og Tivoli ballett-teater.

Ta en tur innom gaten Larsbjørnstrædet for god vintage shopping. Glyptoteket, i nærheten av Tivoli, er verdt et besøk for stemningen mens du ser på skulpturer fra gresk og romersk tid, og egyptiske faraoer. Ta også turen innom kafeen som ligger i en flott vinterhage. Besøk den nydelige hagen Fredriksberg Have; et utfluktssted for københavnere gjennom flere hundre år. I en del av parken ligger også København Zoo; du kan se elefantene fra Fredriksberg Have, og gå ned under bakken i Cisternene, et underjordisk vannreservoar som også viser kunstutstillinger.

Et annet område det er verdt å besøke er det gamle industriområdet Refshaleøen. Der finner du noe av det nyeste innen mat, kunst og festivaler i København. Fra Copenhagen Street Food; matmarkedet, La Banchina; et populært badested og spisested, Lille Bakery; et av Københavns favorittbakerier, Noma; den verdensannerkjente fine-dining restauranten og Alchemist; en holistisk spiseopplevelse, til Copenhagen Contemporary; Københavns senter for samtidskunst, Block & Walls; et klatresenter, og det prisbelønnede Copenhagen Distillery.

Hvis Noma hverken er innenfor budsjett eller har ledig plasser kan du prøve noen av restaurantene som har sprunget ut fra Nomas utvidede familie: Barabba; byens beste nye italienske, Barr; danske klassikere i Nomas tidligere lokaler, Hija de Sanchez Cantina; nydelig taco på Nordhavn. For restauranter på dagtid og nattklubb på kveldstid dra til Kødbyen på Vesterbro.

De fleste byer er flotte å se fra vannet, og København er inget unntak. Hvis turistbåt ikke er noe for deg, kan du leie en GoBoat og få friheten på vannet. Med plass til åtte personer og eget bord, om bord, får du muligheten til å ta en hyggelig lunsj på vannet. Det er lov å drikke to enheter per person mens man seiler. Fra vannet kan du se kjente arkitektoniske bygg som Operaen, Det kongelige bibliotek Den Sorte Diamant, Cirkelbroen av islandske Olafur Eliasson, i tillegg til Den lille Havfrue.

Hva du kan gjøre utenfor København

Vil du en tur utenfor den travle byen er Louisiana museum et populært stoppested. Kjent for både flotte utstillinger, modernistisk dansk arkitektur og utsikten over havet, i tillegg til en veldig god lunsj i museums-restauranten, er dette museet alltid populært. Det kan være ganske travelt på museet, så om du vil slappe av etterpå finner du den deilige badestranden Nivå Strand bare 7 minutter unna. Perfekt for en dukkert eller bare slappe av ved strandkanten. På vei tilbake igjen til København, langs strandveien, er det også fint å stoppe på Rungsted havn, rett på andre siden ligger også forfatterhuset til Karen Blixen med eget fuglereservat.

Andre aktiviteter som er verdt å besøke er akvariet den Blå Planet, der du kan oppleve livet under vann med blekksprut, hai og rokker. Vitensenteret experimentarium er en opplevelse for både kropp og sjel. Her kan du lage sopebobler så store at de rommer hele familien, eller delta på de mange eksperimentene som er både inne og ute. Vil du utforske kosmos er Planetarium perfekt.

Kjører du videre til Århus er det verdt å stoppe i Forrest Tower bare 50 minutter syd for København. Dette er et arkitektonisk utsiktspunkt 45 meter over bakken i Gisselfeld Klosters skog, med utsikt over det flotte Sør-Zeelands landskapet. Rett i nærheten ligger også Danmarks største klatrepark, en blomstereng og en 3,2 kilometer lang strandpromenade gjennom skogen. Med gatemat og Glamping-telt kan du gjøre en hel dag ut av besøket til Camp Adventure.

Masse ting du kan gjøre i Århus

Danmarks nest største by husker vi for det yrende studentlivet, de koselige gatene i Latinerkvarteret, den flotte modernistiske arkitekturen og de mange sjarmerende spisestedene. Og ikke minst, nærheten til Legoland. Københavns lillesøster har mye å by på:

Det nesten helt nye modernistiske bygget og hovedbibiloteket i Århus, Dokk 1, tilbyr både litteraturutvalg og kunstutstillinger. Det er verdt et besøk når du er i byen. I den renoverte godsbanegården, Godsbanen, finner du matservering, kunst- og fotografiutstillinger, teater og klesmarkeder.

Andre steder det er verdt å få med seg er Århus Domkirke; den lengste og høyeste kirken i hele Danmark, Den Uendelige bro; en sirkelkomposisjon for uendelig vandring ute i vannet på Varna strand/ Ballehage strand, og toppen av kjøpesenteret Salling der du finner Salling Rooftop med utsikt over Århus, samtidig som du kan spise og drikke noe godt. For gode filmperler besøk kinoen Øst for Paradis.

Bruktbutikker og moteklær finner du i det sjarmerende Latinerkvarteret, som med unntak av det danske været, kan minne om en syd-europeisk by. Blir du tørst på en kopp kaffe når du vandrer rundt i Latinerkvarteret er La Cabra å anbefale. I samme bydel finner du også en av Århus beste restauranter, Mefisto, som serverer en internasjonal meny med fokus på fisk og skalldyr. Gastro og grillbaren OliNico er verdt et besøk, det samme er L’estragon; en liten fransk restaurant.

For god lunsj besøk kafeen Åland, som ligger i det veldig hyggelige området Fredriksbjerg. I samme område finner du også Pizza Propria; autentisk italiensk pizza. Et hipt og koselig bakeri er Jumbo Bakery i nærheten av Dokk 1, og på Mamis Gelato, ikke langt unna domkirken, finner du den beste iskremen. Når kvelden kommer kan du finne noe godt å drikke på Vesterlauget matbodega og vertshus.

Et viktig stopp er også museet ARoS, enten du er kunstinteressert eller bare vil knipse et bilde i den populære Rainbow Panorama-installasjonen av den islandske kunstneren Olafur Eliasson, samtidig som du får utsikt over hele byen. En morsom aktivitet for store å små er å teste portrettmaskinen på museet, der kan du lage portretter basert på museets samling og din egen positur. God museumsbutikk er det også.

En spasertur gjennom Den gamle by er et interessant innblikk i hvordan det var å leve på 1600-tallet. En hel by har blitt forvandlet til museum, og du kan besøke verksteder, leiligheter og butikker fra ulike epoker mellom det 17. århundre og tidlig på det 20. århundre. Rett nord for Den gamle by ligger Botanisk have, som er en av Århus største parker, med to store drivhus der du kan gå gjennom fire klimasoner. I botanisk have finner du også rosebed, dansk natur i miniformat og temahager. Et godt sted å slappe av.

I nærheten av Århus

Bare 20 minutter syd for Århus finner du det modernistiske bygget til Moesgård museum der kan gå på gressplenen på taket. I utstillingene inne i museet kan du gå på oppdagelse i datidens menneske, gjennom oldtiden og vikingtiden opp Evolutionstrappen og flere skiftende utstillinger.

En times kjøretur nord for Århus kan du dra på akvarium og se Danmarks eneste sandtigerhai i Kattegatcenteret i Grenaa. Eller du kan ro i kajakk på ishavet og se søte seler, her er det noe for enhver smak. En time fra Århus, finner du også Legoland; der fantasien vekkes i både barn og voksne. Enda et passende stoppested for barnefamilien er Randers Regnskog, der kan du se aper, iguaner, dovendyr, jaguarer og andre eksotiske dyr fra Syd-Amerika, Afrika og Asia. Hvis familien først er i Randers kan det være gøy å stoppe innom Klatreparken Randers for en utfordrende klatreopplevelse i ulike nivåer.

Når du kjører fra Århus til Ålborg er Memphis Mansion i Randers et morsomt stopp. Huset er en kopi av huset til Elvis i Graceland USA. Det er et museum for både Elvis og Johnny Cash, og tilbyr amerikansk diner-mat og ladeplass for Tesla.

Dette er Ålborg kjent for

Ålborg er det perfekte storby besøket enten vi er vei til fergen hjem, eller etter flere late dager i sommerhus langs kysten. Kjent for sin flotte arkitektur og nærheten til sanddynene har Ålborg alt en sommer-storby behøver: Iskrem, bakevarer og deilig dansk mat. Den gamle vikingbyen ligger vakkert til ved Limfjorden. Dette bør du se når du er i Danmarks fjerde største by:

Dra innom Utzon Center for å se bygget dedikert til den danske arkitekten Jørn Utzon, kjent for å ha tegnet Sydney Opera House. I byggets restaurant JØRN kan du spise sesongbasert mat og få spektakulær utsikt over Limfjord. I en kort periode kan du til og med overnatte i et prisbelønnet minihus på Utzon Center. Rett i nærheten ligger også Musikkens hus, et skulpturelt hus det er verdt å se og som spiller en rekke ulike konserter.

Et annet eksepsjonelt modernistisk hus er museet Kunsten; Ålborgs moderne museum. Marmorbygget er tegnet av den verdensberømte finske arkitekten Alvar Aalto i 1972. Utenfor kan du se skulpturparken eller la barna leke i det vakre og uforutsigbare springvannet. Lunsj, kaffe og kaker serveres hos Brasserie Kunsten.

For bading og avslapping ved vannkanten er friluftsbadet Vestre Fjordpark et flott sted å være. Når du blir sulten gå i 10 minutter bort til Aalborg Streetfood Køkkenfabrikken. På C.W Obels plass i Ålborg finner du også en rekke restauranter, blant annet Brdr.Price Aalborg; klassisk fransk bistro og dansk kjøkken i hyggelige lokaler av den kjente brødre-duoen. Vil du spise sjømat og gourmet på en båt bør du bestille bord hos Prinses Juliana. Besøk Nam på Vesterbro for Vietnamesisk kjøkken med lokale ingredienser, og drinker. For bakverk er Surdejsbageren verdt et besøk.

For shopping besøk Algade; en av de eldste gatene i Ålborg, Bispengade; en av de lengste shoppingatene i byen, og i den lille gaten Gravensgade finner du godt design og kvalitetsklær. De danske kjøpsentrene Magasin og Salling, finner du også i Ålborg.

Hva du kan gjøre i nærheten av Ålborg

Halvannen time utenfor Ålborg, mot vest, ligger fiskelandsbyen Klitmøller. Stedet er kjent som et surfeparadis, og kalles også Cold Hawaii. I tillegg til gode surfemuligheter finner du hyggelige restauranter, butikker og lokal mat i området. Surfecamp, surfeskole og utstyr kan du blant annet få hos Viking Surf House og Cold Hawaii Surf Camp.

Vil du se noen av Nord-Europas vakreste strender er du på rett sted når du er på besøk i Nord-Jylland. Besøk Saltum strand; en strandperle i Jammerbugten, Blokhus strand; ved feriebyen Blokhus, og Grenen; Danmarks nordligste punkt der havene Skagerak og Kattegat møtes.

Er du ikke ute etter å bade og vil heller se noe historisk, Ålborg var en vikingby i sin tid og på Lindholm Høye kan du se en gravplass for vikinger. Vil du gå i en liten ørken er Råbjerg Mile; Danmarks største sanddyne, verdt et stopp før du kjører med fergen hjem fra Hirtshals eller Fredrikshavn.