Opplev hva Tromsø har å by på

De flotteste tipsene til Tromsø

Et obligatorisk stopp er å ta Fjellheisen til Fjellstua, som er øvre stasjon på fjellet Fløya, og se utsikten over Tromsø. Også verdt å få med seg er Ishavskatedralen, også kalt Tromsdalen kirke; et moderne stykke arkitektur fra 1965, inspirert av arktisk natur med glassmosaikken "Kristi gjenkomst". Ta turen til Arktisk-alpin botanisk hage; opplev en liten, innholdsrik botanisk hage med små, fargerike arktiske arter og planter fra alpine og kalde strøk i hele verden.

Dra på besøk til Nordnorsk vitensenter; et populærvitenskapelig opplevelsessenter, med opptil hundre interaktive installasjoner. Får du ikke med deg nordlyset når du er i Tromsø kan du se Extreme Auroras; en dokumentar med eksotiske opptak av nordlyset, som om det var utendørs. Besøk Polaria; og se utstillinger der du får innblikk i klima- og miljøforskningen som foregår i arktiske strøk. Møt også de fire lekne selene som bor der. Legg merke til at bygget er tegnet som isblokker skjøvet i land av det røffe havet.

Vil du lære mer om den norske laksen dra til Blue Vision; visningssenter om laks og hvordan den produseres. For de minste kan man prøve interaktive skjermer med informasjon, bilder, filmer og spill, og se et kontrollrom med livebilder fra lokaler på sjøen. Besøk Nordnorsk Kunstmuseum; som viser kunst fra de siste 200 år. Se 1800-tallets romantiske landskapsmalerier og kunsthåndverk av reinsdyrhorn og gamle jakker.

En eksotisk opplevelse er Magic Ice; et vintereventyr bygget på flere tonn naturis. Isbaren og kunstgalleriet er utført av iskunstnere i verdensklasse. Varme vinterponchoer og hansker deles ut for å oppleve isbaren. Dra også til Bivorst; verdens nordligste destilleri ligger ved Lyngenfjorden, hvor du får Whisky, Aquavit og gin med smeltevann fra lokale isbreer. På besøkssenteret får du innsikt i produksjonsprosessen og lærer om det arktiske miljøet.

Av restauranter bør du ta turen til Art Café Bistro; lokal plass med koselig atmosfære og innmari god mat, og Blårock Café; ekte rock’n’roll-sted, med signerte plakater og plater fra navn som Nirvana, Smiths og Johnny Cash på veggene, prøv signatur-blårock-burgeren. For kafébesøk dra til Kaffebønna; liten kjede med flere filialer og innmari god kaffe, og Smørtorget; Koselig, inspirerende atmosfære, god mat og smakfulle bakevarer, i tillegg er det en bruktbutikk i kaféen.

For å kikke litt i butikker dra til Skadefryd; retro kles- og interiørbutikk med unike klær og god kvalitet, Backbeat; Tromsøs eneste platesjappe, der du får både platesigneringer og minikonserter og Tromsø Bruktbokhandel; godt utvalg med spill, samleobjekter, tegneserier, manga, Lego og secondhand-bøker.

Rett utenfor Tromsø

Kjør bilen langs Nasjonal turistveg på Senja; et skiftende naturlandskap med bratte fjell som stuper ned i havet, dype fjorder og små bygder. Ta et stopp ved utsiktspunktet Bergsbotn.

Dra på hvalsafari i Tromsø-regionen; se hval og spekkhogger i sitt naturlige habitat i havområdene utenfor Skjervøy, nord for Tromsø. Drar man på hvalsafari følger man strenge retningslinjer for ikke å forstyrre hvalen. Dra i perioden november til januar når hvalen trekker inn til kysten på jakt etter sild. En unik opplevelse, så husk kamera.

Bli med på samiske opplevelser i området rundt Tromsø; kom tett på det norske urfolkets fargerike kultur og historie, og se hvordan samenes tradisjonelle levevis alltid har vært tilpasset naturen. Lær mer ved å bli med på mating av reinsdyr, sitt på i reinsdyrslede eller sov over i en lavvo under nordlyset.