Derfor burde du velge en elbil

*Elbiler har virkelig tatt over bilmarkedet, og i dag er hele 80 % av alle nye biler som selges helelektriske. Er du i tvil på om elbil er det riktige for deg? Her er grunnene til hvorfor din neste bil burde være elektrisk. *

Hvorfor velge elbil

Elbiler blir sett på som fremtidens biler og mye har skjedd på den elektriske fronten på få år. Kraftigere biler, lengre rekkevidde og stiligere design, for ikke snakk om utallige ulike modeller og merker å velge mellom. Nå er det ikke mye som skiller elbilene fra bensin- og dieselbilene i utseende og ytelse. I tillegg slipper du å bekymre deg for startproblemer på vinteren, oljeskift og kveling av motor ved valg av feil gir.

Det er mange grunner til å velge elbil. Blant annet kan du spare en del penger på både parkering, bom- og ferjeavgifter. For selv om det i 2021 ble bestemt at elbiler skal betale bompenger, så er dette max 50% av hva bensin- og dieselbiler betaler. Så dersom du bruker bilen mye, kan du spare en god del i bompenger. Hvor mye man betaler varierer fra sted til sted og i enkelte områder er det fortsatt gratis å passere en bomring. Det samme gjelder for ferjeoverganger.

Det er ikke bare de økonomiske faktorene som er et pluss. Elbiler bidrar til redusert støy og forurensing, noe som både er bra for lokalmiljøet og klima generelt. Med en 100% elektrisk bil har du også mulighet å kjøre i utslippsfrie soner i de store byene. For ikke snakk om at du slipper å vekke hele nabolaget dersom du kommer sent hjem eller skal tidlig ut.

Unngå kø med elbil

Kø er en av tingene som de fleste sjåfører har latt seg irritere kraftig over. Enten det er snakk om mange meter med biler i rushtiden til og fra jobb, eller på vei til flyplassen i fellesferien. En fordel som mange elbilsjåfører har nytt godt av de siste årene er muligheten til å kunne kjøre i kollektivfeltet, men vær oppmerksom på at enkelte steder og tidspunkt er det et krav om å ha minst en passasjer med. Så dersom du skal på tur med venner eller familie kan du spare tid, og kanskje til og med unngå den verste køen.

Andre generelle tips til køkjøring:

  • Planlegg ruten i forkant og unngå tidspunkt med mye trafikk

  • Hvis hensyn til andre bilister og bidra til en god flyt i trafikken

  • Unngå bråbremsing og hold en god og jevn avstand til bilen foran

  • Tilpass farten etter forholdene og hold en jevn fart

Ladestasjoner for deg med elbil

Siden de første elbilene kom har det vært en enorm vekst med nye ladestasjoner rundt om i inn- og utland. Du kan derfor trygt legge ut på lengre turer uten å bekymre deg for rekkevidde. Flere elbiler støtter også hurtigladere, noe som gjør stoppene enda mer effektive. Dessuten finnes en rekke hjelpemidler for å finne ledige ladestasjoner rundt om i landet.

Blant annet kan man ta i bruk tjenesten ladestasjoner fra Fjordkraft. Her kan du søke opp steder eller aktivere posisjonen din for å få opp nærmeste ledige lader, samt veibeskrivelse. Dessuten kan du filtre etter hurtligladere, ladere for alle type biler eller spesielle bilmerker. Dersom du har en av våre Teslamodeller har du mulighet å ta i bruk Tesla sine 124 Supercharger-stasjoner i Norge. Her kan du lade opptil 241 km på kun 15 minutter.

En annen bilmodell som lader effektivt er Citroën ë-C4. Her kan du på offentlige ladestasjoner lade opp til 80% av full kapasitet på 30 minutter. I tillegg kan du bruke en app til å programmere ladingen for full kontroll.

Elbilene med best rekkevidde

Med elbil trenger man ikke bekymre seg for å måtte fylle drivstoff, derimot er rekkevidde en sentral faktor, spesielt hvis du skal ut på lengre turer. Med Tesla Model 3 Long Range AWD er rekkevidde det siste du trenger å tenke på. Dette er en solid bil som kan kjøre opp mot 602 km, og er dermed den av bilene våre med best rekkevidde. Dessuten har den et romslig bagasjerom med plass til hele 561 liter, noe som gjør dette til en praktisk bil både i hverdagen og ferier, når man skal ut på lengre turer med mer bagasje. Dessuten kan du nyte godt av topp moderne utstyr som trådløs lading, automatisk fjernlyskontroll, en 15 tommers skjerm og parkeringssensorer.

Lener du mer mot en Jaguar, så er Jaguar I-Pace EV400 SE bilen for deg. Med denne helelektriske modellen er det ikke inngått noen kompromisser. 0-100 km/t på 6,4 s, nullutslipp, et vakkert design og en rekkevidde på 470 km gjør at bilen har hele pakka. Her møter tradisjon innovasjon og skaper en fantastisk kjøreopplevelse.

Kia e-Soul 64kWh er også en bil verdt å sjekke ut. Med et stort løft designmessig både utvendig og innvendig skiller den seg fra de tidligere modellene. I tillegg er den utstyrt med en batteripakke på 64 kWh, som gir en rekkevidde på 452 km. Modellen støtter også hurtiglading, slik at du kan lade opp hele batteriet på under en time. Dermed kan du trygt legge ut på lengre strekninger. Bilen passer også ypperlig for barnefamilier ettersom den er utstyrt med Isofix-fester for barneseter, assistentsystemer og en rekke sikkerhetsfunksjoner.

Parkering for elbil

Det er ikke alltid like lett å finne parkering og på enkelte steder kan det fort bli dyrt, men med elbil kan du spare en del penger. I mange kommuner har du blant annet mulighet å parkere på kommunale parkeringsplasser til redusert pris.

De fleste parkeringshus er også utstyrt med lademuligheter som er forbeholdt elbil, dette enten om det er eid av et privat selskap eller i tilknytning til et kjøpesenter. Oslo kommune har også utarbeidet en oversikt over parkering med ladepunkter i Oslo, hvor du enkelt får en oversikt over alle de ulike ladepunktene for elbil.

Utenom dette kan du parkere gratis på de fleste gateparkeringsplasser på søndager, helligdager og kvelder. Med bilabonnement fra Fleks kan du også bestille beboerparkering og stå parkert innenfor din sone uten tidsbegrensning.

Dersom du ønsker mer informasjon kan du se og lese mer om alle Fleks sine elbilmodeller. Og visste du at du kan bytte bil hver måned? Det gir deg muligheten til å finne den perfekte elbilen akkurat for deg. La deg inspirere, og bli med på fremtidens bileventyr med Fleks i dag.