De beste tipsene til hva du kan gjøre i Trondheim

Dette er Trondheim kjent for

Riktig gode måltider får du på: Fagn; matmagi med lokale råvarer, levrandører og tradisjoner, Credo; en av Norges beste matopplevelser med opptil 25 retter, Edoramen; bærekraftig nabolagsvenn med deilig japansk nudelsuppe, Jossa; et rustikt alternativ til Credo med mat basert på tilgjengelige råvarer, Taqueros; autentisk meksikansk mat med tacos, burritos og småretter, Bula bistro; grenseløs meny og god stemning og Bodega 44; tapas med favoritter fra det spanske og latinamerikanske kjøkken. For pizza gå til Grano; intim og trendy restaurant. Prøv også Spontan vinbar; eksemplarisk vinkart og mat laget på rene, gode smaker med råvarer i sesong.

Ta en tur innom landets tredje største folkebibliotek, Trondheim folkebibliotek, og spis lunsj på SELLANRA Bok & Bar; som serverer bærekraftig og lokalprodusert mat vegg i vegg til biblioteket. Verdt et kafébesøk er også Moulangerie; norges første crossaintbakeri og Hevd; håndverksbakeri på dagen, pizzeria på kvelden.

For å lære mer om historien til Trondheim ta turen til NTNU Vitenskapsmuseet: og opplev spennende fortellinger fra Midt-Norges natur- og kulturhistorie med utstillinger fra fortid, nåtid og framtid. Et obligatorisk stopp, som også forteller om Trondheims historie, er Nidarosdomen; verdens nordligste gotiske katedral, og Norges nasjonale helligdom. Katedralen er fra 1070 og plassert på gravstedet til St. Olav – skytshelgen for Norge og vikingkongen som brakte kristendommen til Norge. Ta en omvisning i Nidarosdomens skjulte rom eller en tårnvandring.

Dra på Rockheim; det nasjonale museet for populærmusikk der du blir med på en tidsreise gjennom nyere norsk musikk- og kulturhistorie. Besøk også Norsk døvemuseum; som har interaktive berøringsskjermer, og tekst og foto som gir innblikk i døves historie, språk og kultur. Utstillingene skaper dialog om annerledeshet og normalitet. Et annet bra museum er Trondheim kunstmuseum; som viser utstillinger fra en omfattende samling av norsk og internasjonal kunst. Museet har to visningssteder: TKM Bispegata og TKM Gråmølna, der førstnevnte ligger ved siden av Nidarosdomen.

En bydel som er spesielt fin i Trondheim er Bakklandet, der du går blant små fargerike hus med butikker og kaféer. Gå bort til Gamle bybro; bygget i 1681 og ta turen opp bakken til Kristiansten festning; et av Trondheims viktigste landemerker, bygget etter den store bybrannen i 1681. Festningen reddet Trondheim fra erobringen fra Sverige i 1718. Vil du se Bakklandet fra vannet, ta en kanotur på Nidelven.

Et koselig stopp er Ringve botaniske hage; finn inspirasjon til egen hage eller bare nyt stillheten. I nærheten ligger Korsvika; en badeplass ved Ladestien på Ladehalvøya, med sand og steinstrender. Passer godt for små barn. Et annet godt badested er Pirbadet; Norges største innendørs badeanlegg, der bassengene er lagt til et samlet stort rom slik at alle i familien kan være sammen. Avslutt en dag i vannet i ettermiddagssolen på Solsiden; en energisk og vennlig bydel full av liv og restauranter.

Rett utenfor Trondheim

Ta en kort kjøretur til Bekken parkering og gå opp til Burmaklippen; en liten klippe som strekker seg utover et 50 meter høyt stup med utsikt over Dragvoll og Byåsen. I Orkanger, 40 minutters kjøretid utenfor Trondheim, ligger Thamspaviljongen; kjent som “Norgesbygningen”. Paviljongen ble tegnet som en stavkirke til Norges bidrag til verdensutstillingen i Chicago i 1893. Bygningen kom tilbake til Norge i 2017 og ble da åpnet for publikum etter dugnadsinnsats fra lokale ildsjeler. På Hitra, to og en halv time utenfor Trondheim, kan du dra på ridetur med islandshester på Svanåsen gård; turen til Munkedal strand er populær og passer for alle nivåer.