Monas Frankenstein-bil


Det gikk litt fort i svingene når hun først møtte Fredrik, i alle fall ifølge mor og far. Bare noen måneder etter at Mona møtte han på en fest hos felles venner. Nå er de plutselig samboere.

De velger å spleise på en liten bybil. Begge har foreldre i nærheten, så da er en elbil med kort rekkevidde en god løsning for å dekke det ferske kjæresteparets transportbehov.

Bilen blir flittig brukt, paret elsker å bruke marka og alt annet som er bynært. På kalde vinterdager er ikke bybilen særlig tess, men de kommer seg akkurat opp til Tryvann og tilbake om det nylig har blitt måket.

Behovet for bil endrer seg drastisk gjennom et liv. Fra den første doningen, som kun skal frakte deg selv og bagasjen, til plutselig å være en nødvendig brikke i to menneskers daglige liv. Hvor langt frem i tid tenker vi når vi kjøper bil? Og hva koster det?

For mange er svaret at det skal fylle behovet ditt akkurat nå og at det kan bli svindyrt. Når det kommer til kostnader kommer de åpenbare utgiftspostene: Verditap, slitedeler og et eventuelt innskudd. På toppen har du forsikringer, dekkskift og andre «skjulte» kostnader. Men det er jo ikke sånn at man tenker åresvis fremover når man er ung, fri og frank?

Det var nettopp slik bileier Tonje Åsrud Bjerke (39) opplevde det som ung.

– Jeg har alltid hatt bil, siden jeg stort sett har bodd steder hvor det har vært et krav. Da jeg møtte mannen min hadde jeg en mindre bil, mens han også hadde sin egen. For oss var det perfekt med hver vår bil!

I vår fiktive historie har Mona og Fredrik akkurat det de trenger for øyeblikket, men hva skjer når forholdet tar et skritt videre?





Når to blir til tre

To streker. Shit. Mona hadde en anelse om at noe var i gjære, men hadde blåst det bort. Nå er det bekreftet med rødt på hvitt. Inntil videre er hun alene om den lille hemmeligheten og hun må støtte seg til veggen inne på det lille toalettet i deres 35 kvadratmeter store leilighet. I noen sekunder spinner verden rundt. Sjokket er kortvarig. «Tenk at vi skal bli foreldre», mumler hun og smiler for seg selv.

Men nå blir bybilen for liten, behovene endrer seg og barnevogna skal ha plass.

Den snertne elbilen ble kjøpt ny og de har lån på den i fire år til. Verditapet er stort og det er ikke sikkert de kommer seg ut av låneavtalen. Løsningen blir at foreldrene til Fredrik tar over bilen og lånet, slik at den nybakte barnefamilen kan investere i en bil med plass til barnevogn.

Stasjonsvogn må det bli, åkkesom hvor mye mer det koster.





Trenger du egentlig eie?

I motsetning til boligmarkedet er ikke bilhold et langsiktig spareprosjekt, særlig når vi nordmenn elsker å eie. Hvor mye penger går tapt i en husholdning når det anbefales å bytte bil etter fem til sju år? Når Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) regner på månedlige kostnader for personbiler regnes det med verditap, forsikringer, vedlikehold, service og annen slitasje. Det kan bli skrekkelig mye om du regner på det gjennom et levd liv.

Samtidig er du fastlåst til denne ene bilen, uansett årstid. Du har kanskje ikke det samme behovet på vinteren som på sommeren, men like mange kroner må ut uansett. Du har tross alt bundet deg til dette kjøretøyet frem til lånet er nedbetalt eller leasingen går ut.

Det finnes en løsning som lar deg bytte bil kostnadsfritt og friksjonsfritt, til og med flere ganger i året om du så måtte ønske. Bilabonnementet Fleks lar deg betale en fastpris i måneden for tilgang på den bilen akkurat når du trenger det, uten å måtte kjøpe eller lease. Bilen kan leveres hjem på døra, eller hentes helt enkelt på et av Fleks sine hentepunkt.

Det er heller ingen innskudd, gebyrer eller forpliktelser, og abonnementet dekker forsikring, verditap, finansieringskostnad, service, dekkhotell, dekkskift og veihjelp. I tillegg får du 1000 kilometer kjøring, noe som er akkurat på gjennomsnittet for de fleste.

På denne måten kan du ta forbehold i bilbruken, enten det er sesongendringer eller om livssituasjonen ser annerledes ut noen måneder frem i tid.



Bilbehovet endrer seg

Med en familieforøkelse må det gjerne investeres en større sum slik at denne nye verdensborgeren får ideelle forhold for å ha en god start på livet. Mange småbarnsforeldre vil trolig kjenne seg igjen i at logistikken er en av de store prøvelsene når du først får en liten pode.

Når en snerten bybil må vike for å få plass til barn, barnevogn og alt som hører til risikerer du å gå på et nytt verditap eller å måtte punge ut for et nytt innskudd på leasingbil.

Slik ble det også da Åsrud Bjerke fikk beskjeden om en familieforøkelse.

– Etterhvert fant vi ut at det ville vært praktisk med en bil med større bagasjerom som egnet seg for lengre turer. Den ideen kom i samme moment som når vi fikk vite at vi skulle få en datter, sier Åsrud Bjerke.





– Bilbehovet har endret seg etter hva slags familiesammensetting vi har hatt, infrastruktur og veiforhold til der hvor vi har bodd og liknende. Nå som datteren min har blitt 13 år har vi for eksempel andre krav til bilen. Det har blitt noen bilbytter gjennom årene og frem til i dag. Det er kanskje åtte biler? Sier Tonje.

– Hva tenker du om det antallet og økonomien rundt det?

– At jeg begynner å bli gammel! Nei, det har blitt en del penger som har gått til verditap og annet. Det var ikke like mange fleksible løsninger på bilhold på den tiden.





Når SUV er det eneste riktige svaret

Tre familiemedlemmer har blitt til fire – eller fem om du teller med hunden. En jente og en gutt, setteren Kompis, Mona og Fredrik. Leiligheten i bynært strøk ble byttet ut med rekkehus da de fikk vite at minstemann skulle komme til verden. Nå har de sitt eget lille paradis i rekkehuset i en forstad til Oslo: En hageflekk, skogen rett i nærheten og egen innkjørsel.

Både Mona og Fredrik har hatt en barndomsdrøm om å ha båt, han er tross alt fra Holmestrand og hun elsker å være på vannet. Nå er drømmen realisert og 21-foteren er sommerens høydepunkt. På vinteren står båten lagret og hengerfestet er mer «pynt» enn praktisk.

Men man må jo ha den bilen som dekker de største behovene man har gjennom hele året – eller må man egentlig det?

Nylig valgte Åsrud Bjerke å lease bil, men har måttet vente i noen måneder på levering. I denne mellomfasen har hun tegnet et abonnement hos Fleks. Hun leide en elbil en måned av gangen, frem til hun fikk sitt nye vidunder fra leverandøren. Men det var en ting som slo henne:

– Min gamle bil begynte å dra på årene og var såpass dyr med servicer og utbedringer at den måtte gå. Fleks var en veldig gunstig måte å ha bil på over kortere tid, noe som passet meg ypperlig. Det som overrasket meg var at det faktisk var like månedlige kostnader på min Fleks-bil som leasingbilen jeg ventet på. Jeg tror faktisk Fleks hadde vært en god løsning om jeg ikke hadde valgt leasing, innrømmer hun.

Det er ikke tilfeldig at Fleks er en forkortelse av «fleksibilitet». Hadde behovene til Åsrud Bjerke endret seg, kunne hun enkelt ha flekset en annen bil.

– Om vinteren er jeg avhengig av firehjulstrekk her hvor jeg bor, og hadde det bltt forsinkelser på leasingbilen måtte jeg nok endret typen bil jeg brukte via Fleks. Det er en veldig fleksibel løsning sånn sett, og når det har tilnærmet samme pris som å lease synes jeg det er en veldig god ordning.

Det er ikke sannsynlig at bilbehovet i familien Åsrud Bjerke vil endre seg i årene som kommer videre heller.

– En vakker dag blir det kanskje noen barnebarn og da vil kanskje behovet for en større bil dukke opp igjen.

Med Fleks får du akkurat den bilen du har behov for, så lenge du måtte ønske. Behovene våre endrer seg fra måned til måned, fra år til år, men den tradisjonelle måten å eie bil på matcher ikke denne timeplanen.

Derfor kan Fleks være akkurat den løsningen du er på utkikk etter.