Abonnere, kjøpe, lease eller dele?

Det er blitt et hav av ulike måter å «eie» bil på. Lasse Heimberg i Fleks tar deg gjennom de ulike alternativene, slik at du kan finne det som passer deg best. Se filmen her.

Vi skal ikke så mange årene bakover i tid der kjøp var det eneste som var aktuelt dersom man skulle ha tilgang til egen bil, med mindre du fikk låne av familie, nabo eller venner. I dag kan du imidlertid velge mellom flere ulike eieformer. I tillegg til kjøp av henholdsvis nybil og bruktbil, er bildeling, leasing og bilabonnement kommet på banen i de senere år.

Lasse Heimberg er markedssjef i Fleks som tilbyr bilabonnement for kunder på Østlandet på månedsbasis uten bindingstid. I videoen som du kan se øverst i saken, tar han deg gjennom de ulike eierformene du kan velge mellom på bilfronten, som altså er som følger:

Bilabonnement

For deg som vil ha en bil på fast basis, men ønsker et mer fleksibelt alternativ til bileierskap eller leasing, er et bilabonnement den beste måten å «eie» bil på. Da er det helt opp til deg selv om du for eksempel kjenner behov for en liten elbil den ene måneden og en saftig SUV med god bagasjeplass den neste.

Les mer om bilabonnementet Fleks og se hvilke biler de har tilgjengelig nå.

– Du kan bytte bil hver måned eller si opp abonnementet hvis du skal på langferie til Thailand, forklarer Heimberg før han fortsetter:

– Får du et barn til, skal du flytte, eller har jobbsituasjonen endrer seg? Ja, så kan du tilpasse deg enkelt. Og da sparer du penger fordi du bare bruker den dyre SUVen deler av året, eller sier opp abonnementet når du ikke trenger bil, fortsetter han.

Her kan det forresten være greit å notere seg bak øret at kostnader som service, forsikring, dekkhotell og leie er inkludert. Det eneste du selv må stå for, er drivstoff, strøm og bompenger.

Nybil

Fordelen ved nybilkjøp, er at du har sikret deg en flunkende ny bil som aldri har vært kjørt tidligere. I tillegg følger det med nybilgarantien som strekker seg over fem år, som en ekstra sikkerhet for den lykkelige eier. Ripen i den blanke lakken er det faktum at verdien på bilen synker raskt i løpet av de fem første årene.

– Det betyr at man burde ha bilen over ganske lang tid for at kostnadene per år ikke blir alt for høye. Så i praksis er man litt bundet til bilen dersom kostnader er viktig, opplyser Heimberg i Fleks.

For deg som føler du har kontroll på hva hverdagen og livet har i vente de neste årene, samt er opptatt av at setet har akkurat den fargen du foretrekker, så kan kjøp av ny bil være et godt alternativ.

– Men husk at for våre nybiler i hvert fall, så er tre av fire rimeligere å abonnere på i følge Opplysningsrådet for Veitrafikken.

Bruktbil

Her er det viktig å være ærlig med seg selv i forhold til hvor mye kunnskap du har om bil til å skille klinten fra hveten. Du kan helt klarte gjøre et kupp dersom du kjøper brukt, der du sikrer deg en solid bil og samtidig sparer penger.

(Saken fortsetter under)

Men du risikerer også å ende opp med å sitte med en solid verkstedregning som har ligget og vaket under overflaten en god stund allerede. I slike stunder hadde det smakt godt med en garanti å slå i bordet med.

– Liker du ikke risiko og føler behovet for å Google etter smarte ting å spørre selgeren om, så er denne eierformen kanskje ikke noe for deg, mener Heimberg i videoen som du kan se øverst i saken.

Bildeling

Trenger bil av og til, men ikke alltid? Bildeling innebærer at du har tilgang til bil uten å skulle måtte bry deg om service og årsavgifter, skifting av dekk eller hvorvidt den står trygt parkert når du ikke bruker den. Bildelingsordningen gir deg samtidig mulighet til å velge mellom biler i forskjellig størrelse, alt etter det formålet du trenger bilen til der og da.

(Saken fortsetter under)

– Ulempen er at det ikke alltid er like forutsigbart. Er det en ledig bil i nærheten når du trenger det, spør Heimberg som mener dette alternativet avhenger av livssituasjon og bruk.

– Er du avhengig av bil flere dager i uken, blir dette alternativet ganske dyrt og upraktisk ettersom man må booke, hente bilen og dokumentere at alt er som det skal før man kjører av gårde, fortsetter han.

Leasing

Kort fortalt betyr leasing at du har full bruksrett over en bil som du selv ikke eier. Du leier bilen over en bestemt periode, som oftest 3 eller 4 år. Fordelene ved å lease bil er at du får en ny og sikker bil, du slipper ta opp lån til å kjøpe bil, og du slipper binde opp kapital. Men leasing av bil kan potensielt bli dyrere enn om du hadde kjøpt.

– Du har bilen i en periode hvor den taper seg mest i verdi, og den regningen står du for. Har behovet endret seg og du ønsker å komme deg ut av kontrakten, så må du gjerne betale et bruddgebyr på 6 måneders leie og innskuddet går som regel tapt, forteller markedssjef Heimberg i Fleks.

Dersom du har et bankende hjerte for forutsigbarhet og synes det er komfortabelt å binde deg 3-4 år frem i tid, så kan leasing være verdt å vurdere.

– Men sammenlign gjerne med oss først hvor du inkluderer innskudd, serviceavtale, forsikring, dekkhotell og resten av kostnadene før du tar en avgjørelse. Av de leasingavtalene vi har sammenlignet oss med kommer vi rimeligst ut, sier Heimberg.

Her kan du sjekke om bilabonnement fra Fleks er noe for deg.

Se hele filmen her.