Alt du bør se og gjøre i Stockholm

Tips for den matglade

Stockholm byr på mye god mat, og du bør ta en tur innom disse godbitene: MISSHUMASSHU; en blanding av japansk og Stockholmsk mat, Schmaltz Bar & Delicatessen; deli, bar og kafé, Brunos korvbar; veldig gode pølser, Sandhäxan; sandwichbar, Söderhallarna; kjøpesenter med en rekke restauranter.

For kafébesøk bør du ta turen til Sødermalm og Kaffebar; kaffe og rosa kirsebærtrær om våren, Pom och Flora; frokost hele dagen både i Vasastan og på Sødermalm, Kaffeverket; kaffe, frokost, lunsj og fika. Café Pascal; hipt bakeri, lunsj og kaffested. Stockholm er gode på bakverk og kaker så besøk Ritorno; klassisk konditori fra 1959. For en god vinbar dra til Tyge & Sessil; med spesialisering på naturviner, og besøk Bar hommage; kanskje Stockholms vakreste bar i en gammel brannstasjon på Sødermalm.

For den shoppingglade

Shopping er bra i sentrum der du finner H&M konsernets Arket, COS og &Other Stories. Du finner også Svenskt tenn; interiørbutikk, og den japanske butikken Muji på Åhlens City; som tilbyr gode ting til organisering, i tillegg til klær. For second hand shopping dra til Sødermalm og besøk: Beyond Retro Zinkendamm; som også i tillegg til second hand tilbyr unike vintage-klær og barneklær, Ritz Vintage; Unisex vintage-butikk, Stadsmissionen Nytorget; tilbyr både klær, ting og møbler, og Judiths second hand; med et mer utvalgt sortiment.

Disse museene bør du besøke

Stockholm har mange museer å velge blant: Moderna Museet; Stockholms moderne museum med 130 000 kunstverk, Arkdes; svenskenes senter for arkitektur og design som ligger rett ved Moderna Museet, Nationalmuseum; kronjuvelen blant Sveriges kunstmuseer, Fotografiska; anerkjent fotografimuseum med god museumsrestaurant, Bonniers kunsthall; samtidskunst og panoramautsikt over Barnhusviken kanal, Stockholm Toy Museum; Nord-Europas største samling av leketøy, Hallwylska museet; et tidligere privat hjem til en overklassefamilie, og nå en tidsreise tilbake til 1998, du finner også Astrid Lindgrens hjem i Stockholm; bevart akkurat slik forfatteren levde.

Tips for hele familien

Som familie kan man godt tilbringe hele ferien på Djurgården; Stockholms grønne hjerte. Dette er ikke bare en frodig og stor park, men også en øy hvor mange av Stockholms attraksjoner finner sted. Sør for Djurgården finner du Gröna Lund; Sveriges eldste fornøyelsespark. Ta berg-og-dal-baner, dra på konserter og finn en rekke attraksjoner uansett mengde adrenalinsbehov. Rett borti gaten finner du Abba The Museum; museet dedikert til den svenske pop-gruppen, syng inn og dans ut, som museet sier.

For barna er det gøy å se Junibacken; park dedikert til barnelitteratur, med barneteater, utstillinger, og sang og musikk. Også verdt et stopp for hele familien er Vasamuseet; der står regalskipet Vasa som sank i 1628. Museet er et av Sveriges mest besøkte med 800 000 besøkende årlig. Rett borti gaten ligger vikingmuseet Vikingaliv, for en pause kan man drikke mjød og spise i restauranten Glöd. Fortsatt på Djurgården finner du Skansen; det svenske folkemuseet, og rett i nærheten Skansen akvariet; tropisk dyrehage med reptiler, fugler og apekatter, og se opp for lemurer som løper fritt omkring.

For litt mere ro i sjelen gå til Kongliga Djurparken; den grønne delen av Djurgården, og etter litt vandring blant trærne i parken er det fint å ta et stopp og spise på Rosendals trädgårdskafé; som ligger blant drivhus og serverer god økologisk mat og kaker. Rett i nærheten ligger også Rosendals slott; et slott med svensk empirstil.